Vârsta pe care o ai afectează modul în care vezi această iluzie optică. Încearcă și tu!

Un studiu nou realizat de cercetătorii de la Universitatea Flinders din Australia propune o nouă teorie legată de o iluzie optică clasică. Desenul se numește „Soția și soacra mea” și înfățișează simultan o tânără care privește în zare și profilul unei bătrâne.

„Soția și soacra mea” este una dintre cele mai cunoscute iluzii optice din lume. În funcție de elementele pe care te concentrezi atunci când te uiți la ea, vezi fie o femeie tânără cu capul întors, fie profilul unei bătrâne care se uită înspre partea stângă a desenului.

Un studiu al cercetătorilor australieni și-a propus să afle dacă există o corelație între vârsta observatorului și imaginea pe care acesta o vede prima în faimoasa iluzie optică.

O iluzie optică celebră

Iluzie optica 01Pentru asta, oamenii de știință au adunat 393 de participanți (242 de bărbați, 141 de femei), cu vârstele cuprinse între 18 și 68 de ani. Fiecărui subiect i s-a arătat imaginea pentru o jumătate de secundă.

Apoi, i s-a cerut să precizeze genul și vârsta persoanei pe care a văzut-o. Cei mai mulți au văzut mai întâi femeia tânără, însă acest lucru se poate datora faptului că mulți participanți erau tineri.

Un test cu rezultate surprinzătoare

Iluzie optica 02

Colierul de la gâtul tinerei este gura femeii în vârstăCând i-au separat pe cei mai tineri 10% de cei mai bătrâni 10%, cercetătorii au descoperit că cei în vârstă vedeau mai întâi bătrâna, iar cei tineri, femeia tânără.

Astfel, testele au arătat că, într-adevăr, femeia pe care o vezi prima oară în această iluzie optică depinde de vârsta pe care o ai. Statisticile au arătat că persoanele cu vârsta între 18 și 30 de ani au tendința de a vedea tânăra mai întâi.

Cei care au peste 30 de ani observă cu preponderență bătrâna. Practic, această cercetare pare să confirme că percepem fizionomiile în mod diferit, în funcție de vârsta pe care o avem.

Tu ce ai văzut prima oară? Spune-ne în secțiunea de comentarii dacă descoperirile cercetătorilor se confirmă.

Articolul Vârsta pe care o ai afectează modul în care vezi această iluzie optică. Încearcă și tu! apare prima dată în Incredibilia.ro.