Ce nu trebuie să faci pe 7 Ianuarie, de ziua Sfântului Ioan Botezătorul

Pe 7 Ianuarie prăznuim Ziua Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare ce încheie seria sărbătorilor de iarnă, deschise pe 6 decembrie, cu Sfântul Nicolae.

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri ale acestei zile este Iordănitului/Țonțoroiului femeilor, ce presupune grupuri de femei ce ies în sat și primul bărbat pe care îl întâlnesc, îl duc la un râu și îl udă.

 Un altul este Iordăneala – flăcăii stau la ieșirea din biserică, ridică pe brațe oamenii care ies de la slujbă și îi lasă jos doar după ce primesc bani.

Dacă aceste două obiceiuri mai sunt ținute doar în unele sate din țară, următoarele pe care vi le vom prezenta sunt mult mai cunoscute.
În primul rând, nu se lucrează de Sânt Ion, altfel cel care nu ascultă este lovit de foc și boli. De asemenea, trebuie ținut cont că Sfântul Ioan Botezătorul este protectorul copiilor.

Femeile aduc la slujbă brânză, ouă, vin alb, pâine, cozonaci și colaci cu stafide și unși cu miere, pentru a fi sfințite și date de pomană persoanelor sărace sau celor care poartă numele acestui sfânt. Tot în această zi se sfințește niște vin alb, care se ia acasă și se bea la masa de prânz. Pentru a nu avea tensiuni în familie și pentru decizii înțelepte, în ziua Sfântului Ioan și în următoarele două zile se ține candela aprinsă și se stropește în casă cu agheasmă mare, dar nu și în baie.

Citeste si  HOROSCOP SĂPTĂMÂNAL 18-24 Februarie 2019 pentru zodia Rac

Atenție! Nu se bea vin roșu pe 7 Ianuarie, în semn de respect față de martiriul Înaintemergătorului Domnului.Se spune că în această sfântă zi toată lumea trebuie să se veselească.

SURSA