9 cele mai frumoase temple ale zeiței Lakshmi din India

Îmbrăcată într-un sari roșu purpuriu și împodobită cu bijuterii din aur, așezată pe un lotus cu o oală în mână și elefanți albi pe ambele părți, imaginea Zeiței Lakshmi poate fi văzută în multe case și magazine hinduse. Ea este hindusa zeița bogăției, noroc, lux, putere, frumusețe, bun augur și fertilitate. Ea oferă atât împliniri materiale, cât și spirituale. Ea este, de asemenea, adorată de jainisti și budiști. Numele ei sacru, Shri, este de obicei văzut scris pe deasupra multor documente și este un prefix respectuos pentru zei, profesori, oameni sfinți și orice persoană venerabilă. Semnifică autoritate, har și bun augur. Oamenii căsătoriți, atât bărbați, cât și femei, sunt numiți Shriman și Shrimati pentru că sunt binecuvântați de Lakshmi să câștige și să folosească bogăția lumii pentru a-și asigura familia și societatea. Lakshmi personifică frumusețea și generozitatea pământului. Astfel de personificări pot fi găsite în multe culturi antice, cum ar fi Demeter a grecilor, Isis a egiptenilor, Anahita a perșilor, Freia a vikingilor și Ishtar a babilonienilor.

templele lakshmi din India

Primul imn dedicat ei este Shri Suktam, care a devenit parte a Rig Veda, cea mai veche și mai sacrată dintre scripturile hinduse, cândva între 1000 și 500 î.Hr. Unele fragmente de versuri din Shatapatha Brahmana (scrisă nu mult după Vede) descriu că Lakshmi s-a născut din gura lui Prajapati pentru a oferi hrană, haine, adăpost și tot ce aveau nevoie locuitorii cosmosului pentru o viață confortabilă. Dar avea și lucruri mai minunate de oferit – frumusețe, putere, noroc, splendoare și suveranitate.

Primele povești ale lui Lakshmi au apărut în epopeele hinduse, Ramayana și Mahabharata (scrise între 300 î.Hr. și 300 d.Hr.). În acestea, ea a ieșit din Oceanul Lăptos când era agitat de zei și asuras pentru Amrit, elixirul divin. În Puranas, compilate între 500 și 1500 d.Hr., Lakshmi, împreună cu Saraswati și Durga, a fost proiectată ca una dintre cele 3 forme primare ale zeiței-mamă supreme. Lakshmi este, de asemenea, consoarta lui Domnul Vishnu, unul dintre Trimurti ai panteonului hindus.

În India, există multe temple frumoase pentru închinarea zeiței Lakshmi. Iată o listă cu nouă astfel de temple.

Templul de Aur Sripuram, Vellore

Templul de Aur Sripuram este unul dintre cele mai mari temple din India. Este dedicat venerării zeiței Lakshmi și este situat pe un deal numit Malaikodi, se găsește în Vellore, Tamil Nadu, la aproximativ 100 km de Tirupati. Este acoperit cu 1500 kg de folie de aur pur în cincisprezece straturi. Aceasta este dublul cantității folosite pentru aurirea cupolei Templului de Aur Amritsar, Punjab. Acest templu a fost inaugurat în 2007. Complexul templului este iluminat în așa fel încât să strălucească chiar și noaptea. Atracția principală este o cale în formă de stea (modulată după Chakra Sudarshan a Domnului Vishnu) care se întinde pe o suprafață de 1,8 km. Altarul principal al zeiței Lakshmi Narayani se găsește în centrul acestei căi. Zeitatea care prezida este venerata ca Sri Swarna Lakshmi.

Templul Lakshmi Narayan (Birla Mandir), Delhi

Birla Mandir din New Delhi este dedicată lui Lakshmi și Vishnu. A fost inaugurat de Mahatma Gandhi. Hoardele de devoți vizitează Templul Lakshmi Narayan în ocazii festive precum Diwali.

Templul Mahalakshmi, Mumbai

Acesta este un templu antic pentru zeița Lakshmi și este situat în Mumbai. Există o poveste interesantă în spatele ei. După ce zidul de la Hornby Vellard s-a prăbușit de două ori, inginerul a avut un vis despre zeița bogăției. În mod uimitor, în această locație a fost găsită o statuie a lui Lakshmi. Mai târziu, aici a fost construit un templu.

Templul Lakshmi Devi, Hassan

Acest templu Lakshmi se află în Doddagaddavalli și a fost construit în perioada Hoysala în Karnataka. Este unul dintre cele mai vechi temple cu arhitectură în stil Hoysala.

Templul Ashtalakshmi, Chennai

The Templul Ashtalakshmi din Chennai este renumit pentru altarele zeiței Lakshmi, care descriu toate cele 8 forme ale zeiței Lakshmi, numite Ashtalakshmi. Templul se găsește lângă plaja lui Elliot, Chennai. Ashtalakshmi se spune că dă succes, bogăție, cunoaștere, prosperitate, hrană și curaj. Altarul a fost construit pentru a îndeplini dorințele lui Sri Chandrashekarendra Saraswati Swamigal din Kanchi Mutt. Arhitectura este inspirată de Templul Sundhararaja Perumal din Uthiramerur. Cele 8 forme ale Zeiței Lakshmi sunt instalate în diferite sanctuări la patru niveluri. O caracteristică specială a acestui templu este că este construit sub forma lui Om, prima mantra vedica.

Templul Kaila Devi, Karauli, Rajasthan

Kaila Devi este considerată a fi o încarnare a lui Mahalakshmi sau Zeița Bogăției. Acest templu se află în districtul Karauli, Rajasthan.

Templul Goravanahalli Mahalakshmi

Templul Goravanahalli Mahalakshmi este un templu Mahalakshmi foarte popular din districtul Tumkur, Karnataka. Se crede că idolul lui Mahalakshmi de aici a apărut de la sine.

Templul Mahalakshmi, Kolhapur

Templul Mahalakshmi din Kolhapur, Maharashtra, este bine cunoscut. Acest Shakti peetha este, de asemenea, un faimos loc de pelerini. Se spune că Domnului Vishnu îi place foarte mult această regiune, deoarece este locul consoartei sale, Lakshmi. Localnicii cred că atât Vishnu, cât și Lakshmi rămân aici și binecuvântează acest loc. Templul a fost construit de Chalukyas din Karnataka.

Templul Ashtalakshmi, la periferia orașului Hyderabad

Acest templu magnific este dedicat zeiței Lakshmi și se găsește la periferia orașului Hyderabad din Andhra Pradesh. Zeița bogăției, Lakshmi, are un loc special în inimile devotaților ei, deoarece le oferă fericire și prosperitate, precum și Moksha sau mântuire.

Sursa articolului

  • Facebook

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :