Domnul Shiva | Semnificația din spatele fiecărui simbol al Domnului Shiva

Lordul Shiva este unul dintre Trimurti, trinitatea zeilor puternici hinduși. Funcția sa principală este distrugerea sau dizolvarea Universului la sfârșitul timpului.

El este, de asemenea, cea mai complexă zeitate din hinduism, care combină în sine bunăvoința (Shiva), teroarea (Rudra), arta (Nataraja) și puterea (Vishwanatha). El este nelimitat, fără formă, transcendent, neschimbător și nu are început sau sfârșit. Brahman iese din el, rămâne în el și se întoarce la el. El este atât Nirgun Brahman, cât și Sagun Brahman.

Shiva este plin de contradicții. El distruge și restaurează. El este senzual, totuși un ascet. El este binevoitor, dar și mânios.

Shiva există în 3 stări.

Nirgun: Aici, el este fără formă. Întregul Univers și creația se află în omniprezenta lui.

Saguna: În această stare, Shiva este întregul Univers. „Ansh” lui este prezent în toată creația. În ciuda acestui fapt, nicio formă nu îl poate descrie.

Nirgun-Sagun: În această stare, el este Shivalingam. Cuvântul provine din sanscrită – Shiva (Domn) + Lingam (Marcă/Simbol). Astfel, Shivalingam reprezintă semnul Domnului în creația sa. Toate lucrurile din lume ies dintr-o cupolă/o minge/un Pindi. Sămânța unui copac este rotundă, celula care devine copil este rotundă, toate corpurile cerești sunt rotunde și pământul este rotund. Această rotunjime este un semn al lui Shiva. Deoarece nu-l putem înțelege, ne închinăm semnul lui. Cu alte cuvinte, ne închinăm întregul Brahman într-un Shivalingam.

Yajur Veda spune: „Na Tasya Pratima Asit”, adică „Nu există nicio imagine a lui”. Deci, el este fără formă. Dar toate formele îi aparțin.

El-ea-it sunt cele trei forme în care apare lumea și ele iau naștere din El. În timp ce Shiva este bărbat, Shiva este femeie, iar Shivam este neutru.

Astfel, el este dincolo de gen..

Simboluri ale Domnului Shiva

Shiva este bogat în simbolism. Corpul lui, precum și lucrurile pe care le poartă pe el, sunt toate simboluri. Să explorăm simbolismul lui Shiva.

Semiluna

Semiluna de pe fruntea lui Shiva este un simbol al timpului. Creșterea și scăderea lunii au ajutat la calcularea zilelor și lunilor din cele mai vechi timpuri.

Luna de pe capul lui Shiva sugerează că el controlează timpul și este, de asemenea, dincolo de timp sau etern. Controlul timpului și al lunii este necesar pentru a controla natura. Gravitația lunii este cea care provoacă maree înaltă și maree joasă. Unul dintre numele lui Shiva este Chandrashekhara, care înseamnă „Cel care ține luna în nodul de păr”.

Cenușă pe trupul lui

Cenușa mânjită pe corpul lui Shiva este de fapt dintr-un cimitir. Cimitirul este, de asemenea, una dintre bântuirile preferate ale lui Shiva, unde se petrece cu Ganas-ul lui. Cenușa ne amintește că moartea este destinația noastră supremă. În cele din urmă, vom fi cu toții reduceți în cenuşă. Dar Shiva este dincolo de cercul vieții și al morții. Cenușa este modul lui Shiva de a ne spune să rămânem umili și întemeiați și să evităm vanitatea, ego-ul și mândria.

Păr matusit / Jata

Cu părul lui mată, Shiva controla apele Gangelui. Este un simbol al puterii pe care o deține asupra întregii creații. Un imn din Vede spune că cei care au jata lungi au relații speciale cu spiritele.

Ganga

Ganga este un râu, precum și o zeiță în hinduism. Este cel mai sfânt râu din India. Legenda spune că își are originea în părul înrăit al lui Shiva. O altă legendă spune că Shiva a lăsat-o să curgă prin părul său. Prin urmare, apa Gange este considerată a fi sacră și pură. Unul dintre numeroasele nume ale lui Shiva „Gangadhara”, înseamnă „Purtător al râului Ganga”. Astfel, Shiva nu este doar un distrugător, ci și un vehicul de puritate și pace. Ganga reprezintă, de asemenea, cunoașterea. Astfel, cunoașterea supremă curge de la Domnul Shiva.

Al treilea ochi al lui

Domnul Shiva are un al treilea ochi numit Triyambhkam, Trinetra etc. Al treilea ochi reprezintă vederea cunoașterii. Ne sugerează că cei doi ochi ai noștri nu sunt suficienți pentru a judeca lucrurile și a înțelege adevărul. Semnifică distrugerea lumii Maya. Ne ajută să distingem ce este bine și ce este rău.

Al treilea ochi al său simbolizează, de asemenea, respingerea dorinței. O persoană are nevoie de Samata (echilibru), Sadhuta (puritatea caracterului) și Dooradrishti (viziune mai largă). El nu ar trebui să cedeze dorințelor imorale pentru sexul opus (altul decât soțul cuiva), bani (care nu se câștigă cu onestitate) și faimă (care nu se naște din acțiuni sattvice).

Yoghinii cred că atunci când glanda pineală sau „al treilea ochi” este trezită, se poate vedea dincolo de spațiu-timp în timp-spațiu. Este ca o antenă spirituală care ajută cineva să atingă niveluri mai înalte de conștiință în timp ce este încă prezent în corpul fizic.
.

Ochii Lui Pe Jumătate Deschiși

Ochii lui Shiva nu sunt complet deschiși. Acest lucru implică faptul că ciclul Universului este încă o lucrare în curs. Când ochii lui se deschid complet, începe un nou ciclu de creație. Când le închide, Universul se va dizolva și va face loc următorului ciclu de creație. Astfel, creația este un proces etern și ciclic. Nu are sfârșit sau început.

Șarpele de la gâtul lui

Șarpele stă încolăcit de trei ori în jurul gâtului lui Shiva. Cele 3 bobine reprezintă timpul trecut, prezent și viitor. Bobinele semnifică natura ciclică a timpului. Purtarea lui Shiva arată că Shiva este dincolo de timp și moarte. De asemenea, șarpele simbolizează Kundalini Shakti. Șarpele înseamnă pasiune și dorință. Deci, un alt sens este că Shiva a cucerit astfel de dorințe pământești.

Tripunda

Cele 3 dungi de pe frunte se numesc Tripunda. Ele simbolizează cele 3 Guna.

 • Sattva Guna – Pur, bun, armonios, altruist, creativ, echilibrat
 • Rajas Guna – Confuzie, hiperactiv sau dornic, egoist, pasional, egocentric
 • Tamas Guna – Leneș, greu, impur, distructiv
 • Piele de tigru

  Tigrul este vehiculul Zeiței Shakti și reprezintă puterea. Shiva purtând pielea de tigru indică puterea sa mare și că o controlează chiar și pe Shakti. Tigrul reprezintă adesea pofta, așa că sugerează că Shiva a cucerit pofta. Mai mult, tigrul simbolizează energia. Shiva este sursa de energie relativă care este prezentă în tot Universul. El activează această energie cu propria sa voință Divină și creează Universul în cicluri nesfârșite.

  Colierul Rudraksha

  Colierul Rudraksha al lui Shiva are 108 margele făcute din propriile sale lacrimi. Mărgelele semnifică elementele lumii. Deci, Shiva purtând colierul înseamnă că aderă și la legile cosmice. De asemenea, simbolizează harul și asceza.

  Damaru, Toba

  Damaru lui Shiva reprezintă sunetul cosmic numit Pranavamand. De asemenea, reprezintă „Shabda Brahma” sau OM. De aici au apărut gramatica și muzica. Se presupune că, atunci când Shiva este în modul de creație, toba lui vibrează de 14 ori. Aceste 14 formule de bază cuprind toate alfabetele în sanscrită, care sunt aranjate în moduri pentru a facilita diferite procese gramaticale. Deci, Damaru reprezintă alfabetele, gramatica și limbajul.

  Lingam

  Lingam, care îl reprezintă pe Shiva, este o statuie falică. Ea semnifică masculinitatea și puterea sa brută. Este văzută ca sămânța Universului de către hinduși.

  Trishul

  Trishul-ul său are trei componente care reprezintă trei puteri fundamentale ale lui Shiva: voința (icchya), acțiunea (kriya) și jnana (cunoașterea). Aceasta înseamnă că el poate distruge răul și ignoranța și, de asemenea, că îi pedepsește pe cei răi în trei planuri: spiritual, subtil și fizic. De asemenea, semnifică cele 3 aspecte ale sale – creator, conservator și distrugător. Poate reprezenta, de asemenea, echilibrul celor 3 Guna – Sattva, Rajas și Tamas.

  Kamandalu

  Kamandalu este o oală de apă făcută folosind un dovleac uscat. Conține Amrit. Îl reprezintă pe Shiva ca Yoghin. Dovleacul este smuls, fructele lui sunt îndepărtate și coaja curățată, astfel încât să poată transporta Amrit-ul. La fel, ar trebui să renunți la lumea materială și să te eliberezi de egoism pentru a dobândi forma pur spirituală.

  Kundalas

  Aceștia sunt cerceii lui Shiva. Unul este Alakshya, care înseamnă „care nu poate fi arătat prin niciun semn”, și Niranjan, „care nu poate fi văzut de ochii muritorilor”. Acestea se referă la natura imperceptibilă a lui Shiva. Femeile o poartă pe cea stângă, iar bărbații pe cea dreaptă. Kundala înseamnă natura duală a lui Shiva, deoarece el este și Shakti, principiul feminin.

  Muntele Kailash

  Locuința lui Shiva, Muntele Kailash, se presupune că este centrul Universului. Înseamnă că Shiva este Kailash, cel care dă pace.

  Nandi, Taurul

  Nandi, taurul, este vehiculul lui Shiva. Reprezintă Dharma sau dreptatea. Cuvântul pentru taur este „vrisha” în sanscrită, ceea ce înseamnă „neprihănire”.

  Mantrele Domnului Shiva

  Există multe Mantre ale Domnului Shiva. Cea mai cunoscută dintre acestea este Mantra Panchakshari „Om Namah Shivaya”, care înseamnă „Salutări celui de bun augur”. Mantra Maha Mrityunjaya este, de asemenea, foarte faimoasă. Shiva mai este numit și Marundheeshwarar și Vaitheeshwarar, zeul medicinei sau al vindecării. Unele dintre puternicele mantre de vindecare ale Domnului Shiva sunt Shivashtakam, Maha Mrityunjaya Mantra și Panchakshari Mantra.

  Templele Domnului Shiva

  Există multe temple Shiva în India. Unele dintre cele mai cunoscute sunt:

 • Templul Brihadeeshwara, Thanjavur
 • Templul Mahakaleshwar Jyothirlinga, Ujjain
 • Templul Omkareshwar Mahadev, Shivpuri
 • Templul Kedarnath, Uttarakhand
 • Templul Bhimashankar, Pune
 • Templul Trimbakeshwar Shiva, Nashik
 • Templul Vadakkunnathan, Thrissur
 • Templul Ramanathaswamy, Rameshwaram
 • Templul Kashi Vishwanath, Varanasi
 • Templul Amarnath, Srinagar
 • Sursa articolului