Povestea zeiței Mookambika

Povestea zeiței Mookambika este menționată în Skanda Purana. Vechiul Purana spune că un demon numit Kaumasura a făcut mari austerități și a primit un darshan de Domnul Shiva. Demonul a vrut să ceară binefacerile marii puteri și nemuririi. Dar Zeița Saraswati în rolul lui Vagdevi i-a luat puterea de a vorbi. Prin urmare, demonul nu a putut cere nicio binefacere și, din acea zi, a ajuns să fie numit Mookasura. Datorită austerităților sale, Mookasura devenise foarte puternic și a devenit arogant. Curând, a început să-i terorizeze pe Deva și pe ființele umane. Pentru a pune capăt atrocităților sale, Zeița Shakti, Lakshmi și Saraswati s-au unit într-unul singur și l-au ucis pe Mookasura. Devi a devenit apoi una cu Shiva Linga la Kollur. Înainte de Rathhotsava (festivalul Carului) din templu, Mookasura este oferită și rugăciuni.

La Templul Kollur Mookambika, copiii sunt inițiați în lumea literelor. Se spune că copiii care sunt inițiați în lumea învățării la Templul Mookambika vor avea succes în viață.

Povestea zeiței Mookambika

Kollur este unul dintre cele șapte locuri sacre din Tulunadu create de Parasurama. Este unul dintre cele mai mari centre de cult Shakti. O inscripție datată 1481 d.Hr., care urmărește evoluția cultului Shakti, spune că Zeița Mookambika este Adi Shakti în forma Linga și personifică creația, conservarea și dizolvarea. De asemenea, o descrie ca fiind stăpânul munților, ceea ce indică natura ei tribală.

Zeitatea adorată în templu, manifestată aici ca Adi Shakti (uniunea lui Kali, Lakshmi și Saraswathi) este singura de acest fel din India. În Swayambhu sau Linga auto-manifestată din Mookambika, Shiva și Vishnu locuiesc în partea dreaptă și respectiv în stânga, ceea ce sugerează că Shakti și partenerii ei masculini sunt părți inalienabile ale aceleiași divinități.

Adi Shankara și Mookambika

Renumitul filozof și teolog Adi Shankaracharya a fost cel care a instalat uriașul Jyotirlinga. Este împărțit printr-o linie aurie. Porțiunea din stânga și mai mare reprezintă Shakti, în timp ce porțiunea de sud reprezintă Shiva. Zilnic dimineața, la ora Nirmalya Pooja, devoții pot vedea Swayambhu Linga.

Adi Shankara era cunoscut ca fiind un mare devotat al Zeița Saraswati. Într-o zi, Zeița i-a apărut în fața lui și a fost de acord să-l însoțească în Kerala, deoarece voia să-și instaleze idolul acolo.

Dar Zeița avea o condiție – ea îl urma, dar Adi Shankara nu ar trebui să se întoarcă pentru a vedea dacă îl urmărea. Dacă ar fi făcut-o, Zeița s-ar opri chiar acolo.

Shankara a fost de acord cu starea ei și amândoi au început să meargă. Adi Shankara a mers în față, iar Zeița a mers în spatele lui. După ceva timp, Shankara sa simțit puțin îndoielnică și s-a întors să vadă dacă mai era acolo. A fost, dar în momentul în care s-a întors, zeița Saraswati s-a oprit în loc și a refuzat să continue, conform condiției pe care ea o pusese. De asemenea, i-a spus să-și instaleze idolul la Kollur, locul unde se oprise. Adi Shankara a implorat-o să-și ierte greșeala și, în cele din urmă, Zeița a ajuns la un compromis. Ea a spus că va fi la Templul Chottanikkara dimineața, dar că se va întoarce la Templul Kolllur până la prânz.

Shankara a instalat, de asemenea, Panchaloha sau imaginea de lotus din cinci metale a Devi pe Sri Chakra, deoarece a avut o viziune a Zeiței atunci când își făcea penitenta aici. Idolul Panchaloha este sculptat frumos. Are trei ochi și patru mâini. Cele două mâini de sus țin Shankhu și Chakra, iar cele inferioare indică binecuvântare. La Sri Sankara Simhasana din incinta interioară a templului, ritualurile sunt îndeplinite conform prescripțiilor sale.

Templul Mookambika este situat pe lanțul muntos Kodachadri, care se presupune că a apărut când o parte din munte transportată de Hanuman pentru a salva viața rănitului Lakshmana a căzut aici. Deci muntele se mai numește și Sanjeevini Parvatha. Multe plante medicinale, ierburi și rădăcini se găsesc aici.

Există și o peșteră aici, numită peștera Ganapati. Legenda spune că la intrarea în peștera Ganapathi a stat Mookasura în penitență. Mulțumit de penitența lui, Domnul Brahma a apărut în fața lui și a stropit cu apă din kamandala lui pe fața demonului. Demonul a ieșit din meditația sa profundă și a băut puțină apă din kamandala lui Brahma. Excesul de apă din el a căzut ca un duș și încă curge printr-un canal subteran și iese lângă peștera Ganapathi. Se spune că aceasta ar fi originea râului Souparnika.

Mookambika Devi Mantra este o Sloka asupra Zeiței care dă curaj, înțelepciune și bogăție. De obicei, este recitat înainte de a începe o nouă activitate, cum ar fi Akshara abyasa Vijaya Dashami zi, annaprasnam, și chiar începutul fiecărei zile pentru a aduce succes și prosperitate.

Mantra:

Nana kanchi vichithra vasthra sahitham
Nana vidhar bhooshitham
Nana pushpa sukandha malya sahitham,
Nana janaa sevitham
Nana veda purana sasthra vinutham,
Nana Kalir Pradham
Nana roopa dharmam- mahesha mahishim Mookambika,
Dyayami mookambikam

Sens:

O, Devi Mookambika, meditez la ea care se îmbracă în diverse haine, care este împodobită în diferite moduri, care poartă ghirlande de flori diferite, care este venerată de diferite tipuri de oameni, care este recunoscută în diferite Purana, Vede și Shastra, Care dăruiește diverse binecuvântări, Care ia diferite forme și care este consoarta lui Mahesha, adică tu Devi Mookambika. Vă rugăm să arătați îngrijorare pentru noi Devi!!

Sursa articolului

  • Facebook

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :