Semnificația avatarului Sri Vamana | Vamana Avatar Story

Sri Vamana Avatar a fost al cincilea avatar al lui Sri Maha Vishnu. Acest avatar a fost luat pentru a-l învinge pe regele Asura Bali, numit și Mahabali, deoarece devenea prea puternic. În acest avatar, Vishnu era numit Vamana pentru că avea o formă de pitic. El a fost numit și Trivikrama în timp ce a cucerit cele trei lumi, Pământul, Cerul și Patal Lok. El și-a asumat o dimensiune gigantică pentru a-l învinge pe regele Bali și a cucerit Universul făcând trei pași cu piciorul. Un alt nume pentru el este Upendra, deoarece era fratele mai mic al lui Domnul Indra. Există un Purana exclusivist care poartă numele lui. Este Sri Vaamana Purana scris de Sage Veda Vyasa și face parte din cele 18 mari Purana numite Ashtadasa Puranas.

semnificația avatarului vamana

Vamana era fiul lui Sage Kashyap și al soției sale, Aditi. S-a născut datorită penitenței făcute de cuplu și, de asemenea, rugăciunile lui Indra și ale altor zei în ziua Bhadrapada Shukla Dwadasi sub Sravana Nakshatra. În fiecare an, această zi este sărbătorită ca Vamana Jayanti, ziua lui de naștere. La scurt timp după naștere, a ajuns la copilărie și a devenit Vatu (Brahmachari). A fost Domnul Brahma care a inițiat Gayatri Mantra la Vamana. El s-a îmbrăcat ca un brahman Brahmachari tipic, purtând doar o Koupeena (pânză de loan) și un fir sacru. El este prezentat ținând o umbrelă într-o mână și Dhanda/Kamandalu (băt și ulcior cu apă) în cealaltă. O piele de cerb îi acoperă partea superioară a corpului și poartă un inel de Darba (iarbă Kusa) pe al treilea deget.

Semnificația celor trei pași ai lui Vamana

Vamana s-a apropiat de Mahabali și a cerut suficient teren măsurat la trei pași ai piciorului său. La început, Bali a ezitat deoarece acordarea de doar trei pași de pământ nu era în concordanță cu reputația și statutul său. Dar când Vamana a insistat, a fost de acord. Dar de îndată ce Bali a făcut promisiunea, Vamana și-a asumat forma cosmică (Trivikrama) și a măsurat întregul Pământ, inclusiv lumile inferioare, cu primul său pas.

Cu al doilea pas, Vamana a măsurat toate lumile superioare. Ajuns la zenit, piciorul lui a traversat Sathya Loka unde locuia Lordul Brahma. Văzând piciorul lui Vishnu, Brahma ia oferit Abishekam și l-a spălat. Apa care a căzut din ea a sfințit întregul Univers. În versurile lui Sri Annamacharys, marele compozitor și sfânt, putem găsi o referire la piciorul spălat de Brahma (Brahma Kadigina Padamu). Versetul este despre Sri Venkateswara.

Odată ce întregul Univers a fost acoperit de doi pași de Vamana, nu a mai rămas spațiu pentru al treilea pas al lui Vamana. Când Vamana a cerut spațiu pentru a face al treilea pas, mândria și vanitatea lui Bali au dispărut. El s-a predat și în fața lui Vishnu. Bali și-a oferit apoi propriul cap lui Vamana pentru al treilea pas. Vamana și-a pus piciorul pe capul lui Bali și l-a trimis în Patal Lok sau în lumea de jos. Astfel, spune povestea, ego-ul lui Bali a fost suprimat, iar Indra și-a revenit regatul. Dar Vishnu i-a promis lui Bali că se poate întoarce o dată pe an pentru a-și vedea supușii. Această ocazie este sărbătorită ca Onam în Kerala. Este, de fapt, festivalul de stat și se sărbătorește timp de 10 zile. Onam 2021 începe pe 12 august și se termină pe 23 august. Thiruvonam, ziua principală a festivalului, este pe 21 august.

Unicitatea lui Vamana Avatar

Vamana este primul avatar în care Vishnu a luat o formă umană completă, deși ca pitic la început. Faptul că Vishnu nu a folosit nicio armă pentru a-și supune adversarul face ca acest avatar să fie unic. Singura armă pe care a folosit-o a fost viclenia. A profitat de mândria, vanitatea și ego-ul lui Bali făcând apel la el pentru o mică bucată de pământ pe care știa că regele nu va ezita să i-o acorde. De asemenea, el nu l-a ucis pe Bali, deși era un Asura sau un demon. L-a cucerit într-un mod sattvic prin inteligența sa. Astfel, Vamana Avatar a fost un avatar sattvik, spre deosebire de celelalte avatare ale sale. Vishnu a trebuit să folosească această strategie pentru că îi promisese iubitului său devot Prahlada că îi va ucide pe oricare dintre descendenții săi. În termeni astrologici, se crede că Jupiter (Guru) este Paramatma Amsa din Vamana Avatar.

Mesajul lui Vamana Avatar

În spatele fiecărui avatar Vishnu se află un mesaj. Mesajul din spatele avatarului Vamana este că cineva ar trebui să se predea lui Dumnezeu în totalitate, oricât de puternic este. Prin vărsarea ego-ului cuiva și predarea cu devotament complet la picioarele Domnului, cineva poate primi harul și protecția Sa. Și în cazul lui Bali, așa s-a întâmplat. A fost forțat să se predea lordului Trivikrama, care cucerise toate cele trei lumi.

Când Mahabali s-a predat în fața lui Vamana cu devotament complet, Domnul a fost extrem de mulțumit și i-a oferit în mod voluntar avantaje. L-a uns drept conducătorul lumii de jos Suthala, dar i-a promis și că va proteja întotdeauna regatul Bali. El a mai spus că Bali va deveni Indra în următorul Manvanthara. Când piciorul lui Vishnu a atins capul din Bali, toate păcatele lui au fost curățate și a devenit nemuritor. Deci, ar trebui să ne dăm seama că nu ar trebui să-i cerem nimic lui Dumnezeu. Căci, dacă ceri, vei primi doar ceea ce ai cerut. Dar când nu ceri nimic, vei primi tot ce vrei.

Povestea lui Mahabali subliniază faptul că nimic nu este permanent în viață și că nu ar trebui să luăm nimic de bun, fie că este vorba de bogăție, putere, frumusețe, poziție, statut sau familie, pentru că nimic nu aparține nimănui. Chiar și cei puternici pot fi învinși, așa că ar trebui să evităm mândria și să fim umili întotdeauna.

Sri Vamana Jayanthi, ziua nașterii lui Vamana, este sărbătorită în fiecare an de Ziua Bhadrapada Shukla Dwadasi.

Sursa articolului

  • Facebook

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :